Wat kost de IDC?

Wat een PADI IDC kost, is een veel gestelde vraag. Je kunt er best wel een en ander over vinden. Toch op het moment dat je je wilt inschrijven dan zijn er toch nog veel onduidelijkheden over de totale kosten.

Veel gestelde vragen zijn wat moet ik betalen en aan wie? In dit artikel zetten we de kosten uitéén in de verschillende IDC kosten en onderdelen.

De verschillende kosten om PADI Instructeur te worden in Nederland

Om een beetje duidelijkheid te scheppen in de kosten structuur verdelen we de totale uitgaven in 4 verschillende segmenten

  • IDC kosten voor de cursus en de verschillende opties
  • Kosten voor de PADI materialen die je nodig hebt
  • Wat moet je direct aan PADI betalen en waarom
  • Overige aanschaffingen


De kosten voor de instructeurs cursus: de PADI IDC

Om PADI duiksinstructeur te worden doe je de Instructor Development Course. Deze cursus wordt gegeven door een Course Director op een PADI IDC Center. Hier zijn er een aantal van in Nederland, waaronder ons 5* IDC center, Scuba Connection in Naarden.

De volledige IDC duurt in totaal zo’n 7 tot 8 dagen. Waarin je leert hoe het PADI systeem werkt en hoe je duikles geeft met dit systeem.

De kosten voor de cursus variëren licht in Nederland, maar doorgaan worden deze aangeboden tussen de €999 en €1050. Dat zijn dan jouw effectieve kosten voor de cursus zelf. 

Kosten IDC (instructeurs cursus) €1050

Eerste hulp Instructeur en de EFR Instructor cursus

Om te mogen deelnemen aan het PADI examen, oftewel het IE, dien je naast de IDC afronden ook eerste hulp instructeur te zijn.

De EFR instructor is doorgaans de meest voordehandliggende cursus hiervoor. De kosten voor deze cursus variëren in Nederland tussen de €275 en €325. 

Daarom is het volgen van ook deze cursus een kostenpost om rekening mee te houden. Als je geen eerste hulp instructeur bent nog, dien je deze opleiding ook te volgen. 

Kosten EFR Instructeur: €299

IDC Silverpakket

Bij PADI 5* IDC center Scuba Connection, net als bij veel andere IDC center, werken wij met pakketprijzen. Doe je de IDC en de EFRI in een pakket dan is dat veel aantrekkelijker dan losse opleidingen. Het Silver pakket combineert de PADI Instructeur cursus en de EFR Instructor.

De pakketprijs voor deze opleidingen is €1250.

-Tussenstand cursuskosten €1250-

PADI App gebruik deze voor de PADI IDC

PADI materialen en de kosten daarvan

Om succesvol aan de instructeurs cursus deel te nemen heb je natuurlijk alle PADI materialen nodig. Wanneer je al je duikopleidingen bij PADI hebt gedaan dan beschik je over de boeken van de Open Water Diver Cursus, Advanced Open Water Diver cursus, Rescue Diver en Divemaster.

Heb je van al deze boeken de meest recente versie? Geweldig, dan zijn daar geen extra kosten mee gemoeid. Wanneer je verouderde versies hebt, dan dien je de nieuwste boeken/materialen nog aan te schaffen. 

Digitale of Touch materialen

Wanneer je boeken mist of verouderde versie hebt, dan is het vaak handiger om meteen over te stappen op de PADI Touch versie van de betreffende cursussen. Bij Scuba Connection hebben wij een pakket met touch materialen van Open Water tot Rescue wat €159 kost. Dan heb je dat getackeld. Met als extra voordeel dat je altijd de meest recente versies hebt van deze materialen.

Optionele kosten €159

PADI Digitale producten wat kost dat?

Verplicht: IDC Crewpack

IDC Crewpack, ai…….. Dat is altijd even een aderlating. Dit wordt ook wel eens “the most expensive backpack in the world” genoemd. 

In dit pakket vind je jouw les materialen. Hierin zitten jouw Guide to Teaching, een aantal cd-roms en jouw leitjes.

De leitjes zijn jouw handvatten om les te kunnen geven. Je zult deze tot in lengte van dagen gebruiken voor de verschillende cursussen die je mag geven. Als je het over de hoeveelheid gebruik en de jaren dat je lesgeeft ermee uitsmeert, dan valt het eigenlijk wel mee.

In het Crewpack zit ook een sticker (decal). Dit is dan ook de duurste sticker per vierkante centimeter. Deze heb je nodig om deel te mogen nemen aan het IE.

Kosten van het PADI IDC crewpack €549

EFR Instructor manual

Om les te kunnen geven als EFR Instructeur heb je daar de instructeursmanual voor nodig. De losse manual werkt prima, als je de normale (studenten boeken) al hebt.

Kosten EFR Instructor manual €109

-Tussenstand PADI Materialen €658-

Kosten voor inschrijving en het Instructeurs Examen

De kosten voor de IDC en de PADI materialen die wij hierboven hebben beschreven, betaal je direct aan jouw Course Director en/of het IDC center in Nederland waar je je cursus volgt.

De kosten voor inschrijving en het examen moeten direct worden betaald aan PADI. Dit werkt als volgt:

Op het cursus inschrijfformulier zie je een aantal vakken waar je jouw credit card gegevens kunt invullen. Hiermee betaal je jouw IDC fee en de IE fee direct aan PADI. De application fee is de inschrijving voor deelname als instructeurskandidaat en het IE (examengeld) zijn de kosten voor deelname aan het Instructor Examination, ofwel het examenweekend.

Voor de EFR Instructor heb je ook kosten om jouw EFR instructeur te activeren. De aanvraagkosten voor de EFR Instructor worden ook per credit card direct aan PADI betaald.

Kosten IDC application €160
Kosten Examen geld €550 
Aanvraagkosten EFR Instructeur: €120

-Tussenstand Kosten direct aan PADI €830-

Olga van PADI 5* IDC Scuba Connection op het Instructor Examination van PADI

Kosten PADI IDC Eindstand

Voor wat het kost om duikinstructeur te worden? Dat is voor nu even verdeeld in 3 segmenten. Dan heb je een globaal overzicht van wat het gaat kosten om PADI Duikinstructeur te worden. 

Natuurlijk zijn er variabelen op bovenstaand voorbeeld. Deze laten we voor nu even buitenbeschouwing en daar zullen we een apart artikeltje aan wijden. 

Er komt een update aan voor de IDC, maar deze is er nog niet door. Dus voor de komende tijd zal dit zijn wat de IDC jouw kost.

De Eindstand voor de IDC:

  • Kosten voor de opleidingen: €1250
  • Kosten voor de lesmaterialen: €658
  • Kosten direct aan PADI: €830

Totale kosten om PADI instructeur te worden:

€2738

Wat zijn eventuele verder uitgaven?

Verdere uitgaven zijn bijkomende kosten van materialen die je mist, zoals eventuele boeken die je niet (meer) hebt. Reis en verblijfskosten kunnen er ook bijkomen in het geval je niet dicht bij het examen in de buurt woont. 

Verder heb je vaak ook kleine zaken nodig, zoals potloden, clips, spiraalkoorden. 

Met dit artikel hopen we je meer inzicht te hebben gegeven in de prijzen structuur van de Instructor Development Course. Mocht je vragen hebben? Bel of mail gerust met Berdi of Olga van Scuba Connection.