• Alle PADI opleidingen op één adres
 • Flexible PADI duikcursussen
 • 06 46305063

Van 23 juli tot 31 juli 2021 zijn wij open op afspraak. Mail naar [email protected]

Van 23 juli tot 31 juli 2021 zijn wij open op afspraak. Mail naar [email protected]

  Berdi - 17 / Aug / 2019

  PADI Advanced Open Water doen.

  Wat is de PADI Advanced Open Water? Less hier waarom Advanced iets is voor jou!

  PADI Advanced Open Water doen.
  Blog

  Waarom zou ik mijn PADI Advanced doen?

  Dat is een veel gestelde vraag. Leuk om te snoeven op een verjaardag dat jij Advanced Open Water bent, terwijl je neefje trots verteld dat hij op vakantie zijn “PADI” heeft gehaald.Maar dat kan natuurlijk nooit alleen maar de reden zijn om het te doen. In de tijd dat ik in het buitenland werkte als instructeur kwam het vaker voor dat gasten mee wilde op een bepaalde duik. Met name een wrak (zoals de Superior Producer op Curaçao) en de nachtduik waren populair.

  Een voorvereiste voor deelname was (en is) dat je in bezit bent van je PADI Advanced Open Water duikbrevet. Dat is overigens ook niet geheel zonder reden; Je hebt de ervaring nodig om van de duik te kunnen genieten, zeker op een dieper wrak en gedurende een nachtduik. De ervaring en de tips krijgen, voor dit soort duiken krijg je in de Advanced Open Water cursus.

  Daarbij is een ander doel dat je meer taken onderwater uitvoert. Je zo genaamde “task-load” zal toenemen. Daarbij wordt je ook bewuster van je duikbuddy omdat jullie als team ook meer zullen samenwerken. Na het halen van je duikbrevet (PADI Open water of vergelijkbaar) ben je nog erg met jezelf bezig, daarom is het goed om meer bewustzijn te creëeren voor jezelf, je buddy en de duikomgeving.

  Verpichte duiken in de PADI Advanced Open Water cursus

  In de cursus doe je onder begeleiding van je PADI instructeur de ervaring op in diepduiken en navigatie.

  De diepe duik

  De diepe duik in de Advanced Open Water is een duik naar een diepte dieper dan 18 meter. Afhankelijk van waar je de opleiding doet wil de diepe variëren. Maar deze mag nooit dieper zijn dan 30 meter. Waarom deze duik in de cursus zit? Dit is omdat je nu onder directe begeleiding kan ervaren wat diepte al dan niet met je doet.

  Tijdens de diepe duik zijn er een aantal factoren die (nog) meer van belang zijn dan voor ondiepe duiken. Zo heb je een grotere kans op stiksof-narcose. Waarbij de stikstof een narcotiserende werking kan hebben. Hoe je dat ervaart is van duiker tot duiker en zelf van duik tot duik anders. Je kunt overmoedig worden of juist extreem voorzichtig en moeite hebben met het uitvoeren van een opdracht(je) die aan de oppervlakte of in ondiep water je makkelijk afgaan.

  Vervolgens is je bodemtijd ook een stuk korter door de versnelde opname van stikstof. Wanneer je de bodemtijd vergelijkt met een duik naar bijvoorbeeld 12 meter, dan is dat echt een wereld van verschil. Doorgaans zul je met de diepe duik een duikcomputer mee nemen om je bodemtijd en je “geen-decompressie” limiet in de gaten te houden.

  Onderwaternavigatie

  Je hebt je vast verbaasd in het begin hoe je gids of je instructeur je toch altijd bij het gewenste in- en uitgangspunt van de duik weet te navigeren. Tijdens deze duik zal je instructeur dan ook (een deel) van dat geheim prijsgeven. Niet alleen door te zwemmen met een kompas, maar ook de natuurlijke navigatie in te zetten.

  De natuurlijke navigatie is gebruikmaken van vaste (natuurlijk) elementen,. Bijvoorbeeld een bepaalde rotsformatie, een platform, wipkip maar ook de ribbels in het zand, begroeiing en gebruik van de stand van de zon.

  Nachtduiken

  Mijn ervaring hiermee is dat iedere duiker dit de eerste keer onwijs spannend vind. Vergelijk het met een boswandeling in het bos wat je goed kent, maar dan in het aarde donker. Daar ga je dan…… Het water in in het donker. Je voelt je vaak als een dief in de nacht. Even wennen aan het donker, het licht wat je bij je hebt en alle overige randapparatuur.

  Nachtduiken is altijd een van mijn favoriete bezigheden geweest. De rust, het onderwaterleven en toch ook altijd de spanning. Want wat speelt er zich af net buiten het zichtveld van je lamp?

  De keuze duiken uit de PADI Advanced Open Water 

  Laten we die niet allemaal behandelen…. Dat zijn er meer dan 20 en er komen er steeds meer bij. Dat er meer bijkomen komt door de innovatie in het duiken. Vandaag de dag komt daar veel video en digitale fotografie bij.

  Ook in opkomst is het gebruik van materialen, die voorheen alleen voor Technisch Duiken waren weggelegd. Denk hierbij aan rebreathers en het duiken in een sidemount configuratie. Bij de sidemount, draag je je flessen aan de zijkant van je lichaam anders dan op je rug.

  Welke adventure duik zal ik kiezen?

  Geografische keuzes maken is natuurlijk ook een goed idee. ga je veel van boten duiken, kies dan de bootduik. duik je veel in stroming of met getijden, kies dan voor de stromings-duik in je pakket. Zo kun je de voor jou relevante ervaringen opdoen en je kennis vergroten.

  Een andere reden om voor bepaalde duiken te kiezen is dat je bepaalde materialen of technieken gewoon eens wilt uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van eenvolgelaatsmasker, een digitale onderwater camera of een droogpak. Jouw duikschool en/of je instructeur kan je vertellen wat leuk is om te doen en om te proberen. Houd er wel rekening meer, dat niet alle duiken of materialen overal beschikbaar zijn. In een tropisch oord je inschrijven voor de ijsduik, is misschien wat veel gevraagd van hun “customer service”.

  Combinatie met PADI Specialty cursussen

  Het PADI systeem biedt je na de advanced open water of in aanloop naar je advanced open water duikbrevet ook de mogelijkheid je kennis te vergroten of je opgedane kennis en ervaring te gebruiken. De duiken welke je maakt in de cursus kun je weer gebruiken als een duik uit een daaropvolgende specialty. Een voorbeeld: Je hebt net je nachtduik gemaakt. Dit vind je zo leuk dat je er meer over wilt leren.

  Dan kun je de duik uit je advanced cursus gebruiken als de eerste duik van je nachtduik-specialty. Dat houdt dus in dat je in plaats van 3 duiken in de specialty, nog maar 2 duiken hoeft te maken. De advanced nachtduik telt mee voor je specialty.

  Op deze manier kan je je ervaring uitbreiden en waar je interesses liggen, die duiken en vaardigheden verder uitdiepen door de desbetreffende specialty te volgen.

  Maakt het mij meteen een absolute kenner?

  Dat is niet het directe doel van de PADI Advanced open Water Diver cursus. Je proeft aan meer gevorderde duiken en maakt kennis met nieuwe materialen en technieken. Na de advanced (of de specialty) ben je niet direct een expert. Daar heb je weer vervolgopleidingen voor en natuurlijk je eigen ervaringen. Ervaring krijg je door te duiken en nieuw aangeleerde technieken te gaan gebruiken.

  Oefening baart kust en duiken leer je alleen door te zelf te duiken!

  Veel plezier en succes met je PADI Advanced Open Water duikbrevet.

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • PADI Junior Divemaster
   19 / Oct / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   PADI Junior Divemaster

  • Winter duikcursussen, blijf actief met duiken.
   01 / Oct / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Winter duikcursussen, blijf actief met duiken.

  • Olga naar de PADI Course Director Training op Malta!
   08 / Jul / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Olga naar de PADI Course Director Training op Malta!

  • Wat is een Rash Guard?
   14 / Jun / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Wat is een Rash Guard?

  • De ademautomaat van XDEEP, wij hebben deze getest voor jou!
   03 / Jun / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   De ademautomaat van XDEEP, wij hebben deze getest voor jou!

  • PADI Instructeur cursus, wat houdt dat in?
   13 / May / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   PADI Instructeur cursus, wat houdt dat in?

  • Mag je alleen duiken?
   31 / Mar / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Mag je alleen duiken?

  • Waarom duiken met Nitrox?
   28 / Jan / 2021

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Waarom duiken met Nitrox?

  • Camaro droogpak test in Oostenrijk
   11 / Apr / 2020

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Camaro droogpak test in Oostenrijk

  • Scuba Connection Webinars! Start alvast met jouw PADi duikcursus
   19 / Mar / 2020

   Berdi - 17 / Aug / 2019

   Scuba Connection Webinars! Start alvast met jouw PADi duikcursus

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »